Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ

Print this post Όλο και περισσότερο η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη μοιάζει με τα «Καινούργια ρούχα του Βασιλιά», του παραμυθιού εκείνου που ενώ ο λαός του πεινούσε, εκείνος ασχολούμενος με τα πλούσια και φανταχτερά του ενδύματα, ,τελικά τιμωρήθηκε παρελαύνοντας γυμνός μπροστά στο λαό του.

'Ετσι και οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί γίγαντες, ενώ δέχονται απανωτές και αλλεπάλληλες ενέσεις χρυσού απο τους μέχρι πρότινος ιέρακες του νεοφιλελευθερισμού, τελικά αυτό που θα απομείνει ,θα είναι τα χρυσοποίκιλτα κουρέλια τους, που θα ανεμίζουν απο τη Wall Street μέχρι το City του Λονδίνου και απο τη Σαγκάη μέχρι τα νεόκτιστα χρηματιστήρια της Μόσχας.
Το άσχημο είναι ότι αυτή η ιστορία δέ θα τελειώσει με το γνωστό τρόπο που τελειώνουν τα παραμύθια αλλα με το "αυτοί ζουσαν, ζούν και θα ζούν στο μέλλον καλά.

Αλλά αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς, θα ζούμε και πάλι χειρότερα".

Tο κεφάλαιο και η παγκόσμια αστική τάξη φαινόταν να τα έχει όλα.!!:

  • Παγκόσμια κυριαρχία σε οικονομικό επίπεδο,

  • στρατιωτική ισχύ και γαιωστρατηγικά πλεονεκτήματα,

  • εργατικό κίνημα που ψάχνει ακόμη τους δρόμους για την ανάτασή του,

  • (αναπτυσσόμενες χώρες να εξυπηρετούν την ανάγκη των ισχυρών πυλώνων του κεφαλαίου για φτηνή εργατική δύναμη και τόνωση των αγορών.
    Γιατί όμως φτάσαμε μέχρι εδώ.!?

Η απίστευτη διόγκωση του Χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, στις ΗΠΑ και παγκόσμια, δημιούργησε ένα τέρας σε διαστάσεις και διαθέσεις, όπου για να μπορέσει να επιβιώσει και να εξαπλωθεί, κατέφαγε αποταμιεύσεις και αποθεματικά ασφαλιστικών οργανισμών, δημιούργησε ψεύτικες προσδοκίες σε χιλιάδες δανειολήπτες, και τώρα απειλεί να βυθίσει τον κόσμο της εργασίας σε ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση στην εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχιας, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν είναι μόνο λοιπόν τα «τοξικά ομόλογα» που ισχυρίζονται ότι προκάλεσαν την κρίση, είναι πρίν απ’ όλα η ταξική πολιτική που καθηλώνει τις ανάγκες των εργαζομένων και την εξέλιξη της κοινωνίας στο μέγεθος των κερδών του κεφαλαίου. Είναι η ίδια η φύση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής

Αυτές οι εξελίξεις δεν καταρρίπτουν μονάχα τα δόγματα και τις δοξασίες του νέο-φιλελευθερισμού, έτσι όπως τον γνωρίσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.

Αποδεικνύουν ταυτόχρονα με τον ποιο τρανταχτό τρόπο

  • την εύθραυστη ισχύ του παγκόσμιου καπιταλισμού, ο οποίος κλονίζεται μπροστά στις ίδιες του τις αντιφάσεις, ανίκανος να διαχειριστεί προς όφελος του κόσμου της εργασίας, τον τεράστιο πλούτο που παράγει,

  • την «πραγματική ηλικία» ενός γερασμένου τρόπου παραγωγής που καταστρέφει τον άνθρωπο και τη φύση προκειμένου να διασώσει τη δυνατότητα των ισχυρών να αυξάνει τα κέρδη του.

  • τις εσωτερικές συγκρούσεις μιάς παγκόσμιας τάξης που πίσω από τις στημένες φωτογραφίες για παράδειγμα των ευρωπαίων ηγετών, κρύβεται όχι μόνο η πολική που θα αντιμετωπίσει την κρίση σήμερα , αλλά και η εξασφάλιση καλύτερων θέσεων για την επομένη ημέρα απέναντι στις ΗΠΑ.

Αλήθεια πόσο αηδιασμένοι πρέπει να νοιώθουν οι κατεστραμμένοι από τον τυφώνα Κatrina κάτοικοι της Ν. Ορλεάνης, τα εκατομμύρια μεταναστών, αστέγων, οι άνεργοι και οι ανασφάλιστοι της Γηραιάς Ηπείρου, οι πυρόπληκτοι στην Ηλεία, τα αμέτρητα θύματα της ελεύθερης αγοράς που βλέπουν τους ηγέτες τους σε Ευρώπη και Αμερική να μοιράζουν 3,5 τρις € , τη στιγμή που οι ίδιοι αγνοούνται από την κρατική προστασία και μέριμνα.

Τα κεφάλαια που με τόση ευκολία μοιράζουν οι κκ. Πόλσον, Μπραόυν και Αλογοσκούφης στις τράπεζες, λες και τους ανήκουν θα ήταν αρκετά για να επουλώσουν τις πληγές των λαών που καθημερινά αιμορραγούν.

Στο ίδιο έργο και οι θλιβεροί ηγέτες της χώρας μας.

Αφού ξεκοκάλισαν τα δομημένα ομόλογα, κοινώνησαν τα Βατοπεδικά αντίδωρα, μπούχτισαν από τις μίζες της SIEMENS, και τακτοποίησαν όπως αρμόζει σε συγγενείς – κουμπάρους τα κρατικά έσοδα, ήρθαν με ύφος θλιμμένου συγγενή να μας μιλήσουν για την οικονομική κρίση και να χαρίσουν 28δις σε τράπεζες και πιστωτικούς οργανισμούς.

Ταυτόχρονα προχωρούν σα να μη συμβαίνει τίποτε στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων(Ολυμπιακή-Λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ) που τα ξεπουλάνε σήμερα, για να τα ξαναπάρουν πίσω όταν πάψουν να είναι κερδοφόρα για τα νέα αφεντικά τους.

Και αυτά ενώ ΚΑΜΙΑ τράπεζα δεν έκλεισε τα τελευταία 15 χρόνια με ζημιές ή έστω με μείωση κερδών.

Αντίθετα το 2007 σε σχέση με το 2006:

Eurobank: αύξηση κερδών 32,1% (851 εκ.€)- Τρ.Πειραιώς: 50%- (653 εκ.€)- Marfin: 130% (563,4 εκατ.€).

  • Κέρδη που μάζεψαν από τους εργαζόμενους που κρατάν ομήρους με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, κάρτες και ψηλά επιτόκια.

  • που απολαμβάνουν ξεζουμίζοντας τους εργαζόμενους τους, απαιτώντας περισσότερη δουλειά και αφοσίωση.

Και αντί να τους πάρουν με τις πέτρες…

  • Το ΠΑ.ΣΟ.Κ προκρίνοντας το «εθνικό συμφέρον» αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τα μέτρα της κυβέρνησης, και υποκύπτει «καρτερικά» στις επιθυμίες των ισχυρών τμημάτων της αστικής τάξης.

  • τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς είναι απασχολημένα με τον διαγκωνισμό για την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές,

  • το ένα υψώνοντας κι άλλο τον ήδη ψηλό φράχτη που κρύβεται για να περιφράξει την λαϊκή οργή και να την μετατρέψει σε ανέξοδη για το σύστημα διαμαρτυρία και για να ιδιοποιηθεί τις ένδοξες σελίδες ενός παρελθόντος που δεν του ανήκει..

  • και το άλλο ασκούμενο στην ελεύθερη συμβίωση με σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις και πρακτικές, καλλιεργεί αυταπάτες για τη δυνατότητα των εργαζομένων να αλλάξουν τη ζωή τους, χωρίς την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας.

  • και το ΛΑΟΣ ψάχνει τους τρόπους να μη συνθλιβεί εκλογικά κάνοντας προτάσεις συνεργασίας με τον Καραμανλή.

Η συνδικαλιστική ηγεσία από την άλλη υπόλογη και η ίδια για τον ασπασμό της σε όλα τα ιδεολογικά δόγματα που καλλιέργησαν τα φαινόμενα της κρίσης,

  • αδυνατεί και δε θέλει να αμφισβητήσει τους θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής κυριαρχίας του κεφαλαίου,

  • φοβάται και υπονομεύει ένα κίνημα ανατροπής της οικονομικής πολιτικής της Ν.Δ, αφού και η ίδια έχει συμβάλει από την πλευρά της . Με τη νωχελική, αδύναμη και υποτονική στάση της απέναντι σε κάθε επίθεση της κυβέρνησης, την υπογραφή(ακόμη μίας) προδοτικής συμφωνίας με τον ΣΕΒ μεσούσης της μάχης ενάντια στο ασφαλιστικό.

  • Σε αυτό το περιβάλλον οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν για άλλη μία φορά στη φιλολογία της οικονομικής κρίσης που δήθεν ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ούτε σε εκλογικές αυταπάτες που απλά θα αναβάλλουν το χρόνο της επίθεσης που ετοιμάζουν.

Το κεφάλαιο όπως πάντα κάνει, θα επιχειρεί να λύσει τις δικές του αντιφάσεις και αδυναμίες σε βάρος των εργαζομένων. Τώρα και κατά τη διάρκεια της κρίσης και της ύφεσης που θα διαρκέσει για χρόνια, θα γίνεται ποιο αδίστακτο και επικίνδυνο. Παλιότερα δε δίστασε σε αντίστοιχες καταστάσεις να ρίξει την ανθρωπότητα στην άβυσσο του πολέμου. Τώρα κανείς δεν ξέρει εάν θα είναι αρκετός ο ταξικός πόλεμος που ετοιμάζουν για να ξεπεράσουν την κρίση που δημιούργησαν.

Η κρίση για τους εργαζόμενους δεν εμφανίστηκε τώρα που δεν ανθίζουν τα κέρδη των Βιομηχάνων και των Τραπεζιτών.

Η μόνιμη και σταθερή κρίση που βρίσκεται ο καπιταλισμός εκφράζεται πρίν απ’ όλα στο επίπεδο ζωής και διαβίωσης που εξασφαλίζει στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία σε σχέση με τις υπαρκτές δυνατότητες που μπορεί να εξασφαλίσει μία άλλη κοινωνική οργάνωση που δεν στηρίζεται στην ατομική ιδιοκτησία το ατομικό κέρδος και την εκμετάλλευση.

Δεν είμαστε μία οικογένεια εργαζόμενοι και κεφάλαιο.

Δεν κερδίσαμε τίποτε όταν οι δείκτες τους ήταν ανοδικοί, δεν κερδίζουμε και τώρα που ανοίγουν τρύπες στα πατώματα των χρηματιστηρίων τους.

  • Συμβάλλουμε και είμαστε κομμάτι εκείνης της πλευράς του εργατικού κινήματος που αμφισβητεί τη σημερινή πορεία, αντίληψη, δομή και φιλοσοφία του. Παλεύουμε και συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου από κράτος, μηχανισμούς εξουσίας και ελέγχου, ανατρεπτικού, διεκδικητικού και ασυμβίβαστου κινήματος των εργαζομένων.

ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΘΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΩΝ

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΕΕ – ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ

  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

  • ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ -ΥΓΕΙΑ

  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΜΟΥ ΧΡΟΝΟΥ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ

  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ ΣΤΑ ΕΙΔΗ ΛΑΪΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ.Α.Ε

  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ-ΠΛΗΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Κ’ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ Κ’ ΑΥΘΕΡΕΣΙΑ

  • ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ.


ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ

ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!!


AΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Apture