Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Διακήρυξη Α.Ρ.ΣΥ.Ο. - Δεκέμβριος 2019

Print this post

Με την  Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία Οικονομολόγων (ΑΡΣΥΟ)
στις εκλογές του ΟΕΕ
Δεκέμβριος, 2019
Έναν χρόνο μετά την τυπική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι κι οι μικρομεσαίοι λογιστές, φοροτέχνες και οικονομολόγοι εξακολουθούν να βιώνουν την ίδια φτώχεια και λιτότητα:
·         Οι μισθοί και τα ημερομίσθια παραμένουν πολύ πιο κάτω απ’ όσα χρειάζεται μια οικογένεια για να ζήσει με αξιοπρέπεια.
·         Η ανεργία βρίσκεται στο 17% κι όλοι ξέρουμε ότι η πραγματική ανεργία είναι πολύ υψηλότερη.
·         Οι ώρες εργασίας ξεπερνούν το 8ωρο κι η δουλειά τα Σαββατοκύριακα είναι κανόνας για τους περισσότερους.
·         Οι κοινωνικές δαπάνες είναι καθηλωμένες στα επίπεδα της κρίσης με αποτέλεσμα το κόστος της υγείας και της παιδείας να βαραίνει τις λαϊκές οικογένειες.
·         Ο αυταρχισμός είναι καθημερινότητα στα λογιστικά γραφεία και τα λογιστήρια, με τη συμμετοχή στην απεργία να ισοδυναμεί με απόλυση.
·         Η επανεκκίνηση από τη ΝΔ των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στο δρόμο χιλιάδες οικογένειες μόνο και μόνο για να αυξηθούν τα κέρδη των τραπεζών.
Εν ολίγοις, τα μέτρα «εξυγίανσης και σταθεροποίησης» της οικονομίας που εφαρμόστηκαν με αφορμή την επίλυση της κρίσης επιδείνωσαν απότομα τους όρους ζωής κι εργασίας της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Οδήγησαν σε μια σαθρή, αναιμική και πάνω απ’ όλα αντιδραστική ανάπτυξη βασισμένη στα συντρίμμια των εργατικών κατακτήσεων. Τα μέτρα αυτά επιχείρησαν να λύσουν το φαύλο κύκλο της καπιταλιστικής οικονομίας, μεταθέτοντας χρονικά και προετοιμάζοντας ταυτόχρονα την επόμενη βαθύτερη και καταστροφικότερη κρίση. Η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα δεν είναι η «εξαίρεση», αλλά  η «κανονικότητα» που σχεδιάζουν.
Ταυτόχρονα, το μέλλον που μας επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ, βαδίζοντας στον δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στρωμένο με περισσότερη φτώχεια και περικοπές.
Η σπουδή που έδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο κι άλλους νόμους να εξασφαλίσει νέα προνόμια στην ολιγαρχία (βλέπε απαλλαγή Μαρινάκη κι άλλων καναλαρχών από υποχρέωση πόθεν έσχες, μείωση φόρου στα διανεμόμενα κέρδη από το 10% στο 5%, κ.α.) την ίδια ώρα που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα στην απεργία δείχνει πώς είναι μια κυβέρνηση της ολιγαρχίας του χρήματος και των βιομηχάνων. Μια κυβέρνηση εχθρική απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφία.
Η επικείμενη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων θα γεμίσει τα ταμεία των απατεώνων της ιδιωτικής ασφάλισης ενώ στους εργαζόμενους θα αφήσει μεγαλύτερη ανασφάλεια.
Οι νέες ιδιωτικοποιήσεις (Ελληνικό, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΣΔΙΤ κ.α.) θα χαρίσουν στο κεφάλαιο τα τελευταία ίχνη δημόσια περιουσίας που άφησε ακόμη και η Τρόικα στην Ελλάδα, ενώ στους φορολογούμενους θα μείνει η υποχρέωση να ξεπληρώνουν το δημόσιο χρέος. Τα 6 δισ. ευρώ που θα δοθούν το 2020 για τόκους, όπως αναφέρεται στον νέο προϋπολογισμό,  απαντούν στο ερώτημα «πού θα βρεθούν λεφτά για κοινωνικές παροχές»…
Ο νέος γύρος επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους έχει την ολόπλευρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λειτουργεί ως στρατηγείο κι ενορχηστρωτής των αντιλαϊκών μέτρων. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο λειτουργεί ως ένας διαρκής μηχανισμός εποπτείας και επαναφοράς στην κανονικότητα των περικοπών κάθε κράτους μέλους.
Η διάψευση των υποσχέσεων Μητσοτάκη για επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι αυτή η πολιτική δεν επιδέχεται  διαπραγμάτευσης και διορθώσεων, σε συνεννόηση με τους δανειστές.
Σοβαρά ερωτηματικά επίσης δημιουργούν και οι εξαγγελίες Μητσοτάκη για μείωση των φόρων. Το συνολικό κόστος των φορολογικών μέτρων έχει εκτιμηθεί περίπου στα 6 δισ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα 3 δισ. ευρώ επιπλέον  από τη διατήρηση του αφορολόγητου και την καταβολή της 13ης σύνταξης. Από την άλλη, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε περικοπές δαπανών της τάξεως των 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων. Το ερώτημα που γεννιέται είναι: Η ανακατανομή δαπανών από ποιά κονδύλια θα γίνει; Μήπως σε βάρος των συντάξεων, της υγείας και της παιδείας;
Ευρύτερα, η σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους πρωτίστως των ΑΕ, χωρίς να εγγυάται ότι οι κοινωνικές δαπάνες θα μείνουν άθικτες είναι βέβαιο ότι οδηγεί την Ελλάδα στα βήματα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας! Στις γειτονικές χώρες ο ενιαίος φορολογικός συντελεστής (flat tax) των εταιρικών κερδών είναι 10% και 16% αντίστοιχα και η ανώτατη ετήσια ασφαλιστική εισφορά στη Βουλγαρία για τους μισθωτούς είναι 5.000 και για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 3.900. Το αποτέλεσμα είναι τόσο η Βουλγαρία όσο και η Ρουμανία να κρατούν τα πανευρωπαϊκά ρεκόρ στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Οι λιγότεροι φόροι δεν έφεραν ευημερία, αλλά μεγαλύτερη φτώχεια και περισσότερες εισοδηματικές και κοινωνικές ανισότητες. Αυτό είναι το όραμα που υπηρετεί και η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ!
Το Οικονομικό Επιμελητήριο όλα τα προηγούμενα χρόνια διευκόλυνε την επιβολή αυτής της πολιτικής. Λειτουργώντας σαν σύμβουλος της πολιτείας, κι όχι των εκατοντάδων χιλιάδων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων λογιστών και οικονομολόγων,
·         στήριξε πράσινα, μπλε και ροζ Μνημόνια,
·         βάθυνε τους διαχωρισμούς μεταξύ των συναδέλφων και στράφηκε εναντίον της πλειοψηφίας των λογιστών - φοροτεχνικών,
·         επέβαλε νέα χαράτσια σε μέλη και μη μέλη του για την ετήσια ανανέωση αδειών και υπεύθυνων δηλώσεων,
·         στέρησε από μεγάλο αριθμό λογιστών – φοροτεχνικών, ακόμη κι αποφοίτων ΑΕΙ,  την ένταξή τους στο ΟΕΕ, ενώ επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις μέσω του κώδικα δεοντολογίας ακόμη και για την άσκηση κριτικής στα όργανα και τη διοίκηση του,
·         προώθησε την πιστοποίηση και τις εξετάσεις και τα εμφανίζει ως κατοχύρωση του επαγγέλματος δημιουργώντας αυταπάτες σε λογιστές και φοροτεχνικούς,
·         πριμοδότησε τις ελεγκτικές εταιρείες και τα μεγάλα λογιστικά γραφεία,
·         αποδέχτηκε τη μετατροπή των φοροτεχνικών γραφείων σε ΚΕΠ, υπηρετώντας τη νεοφιλελεύθερη λογική του λιγότερου κράτους και περισσότερης απλήρωτης δουλειάς για όλους εμάς,
·         συνέβαλε στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλειας με τη λειτουργία του ΕΤΑΟ που αποτέλεσε πρόπλασμα των μέτρων Μητσοτάκη, καθιστώντας περιττή την εργοδοτική και κρατική εισφορά,
·         Το Επιμελητήριο αποδείχθηκε απρόθυμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των οικονομολόγων, λογιστών, φοροτεχνικών οι όποιοι κάθε χρόνο φορτώνονται νέες υποχρεώσεις  με  Μητρώο πραγματικών δικαιούχων, ηλεκτρονική τιμολόγηση, ηλεκτρονικά βιβλία, συνυπευθυνότητα και συναυτουργία των λογιστών-φοροτεχνικών και την ποινικοποίηση της εργασίας τους για πλαστά και εικονικά παραστατικά, ενώ έχει παραδώσει των έλεγχο στις ελεγκτικές εταιρείες έναντι αδράς  αμοιβής και αμφιβόλου ποιότητας έλεγχου που παρέχουν στις εταιρείες με αποκορύφωμα το «φορολογικό πιστοποιητικό» ισοδύναμο αμνηστίας στις εταιρείες.
Το μέλλον των λογιστών διαγράφεται ακόμη πιο ζοφερό, λόγω της πρότασης της ΕΕ για τη δημιουργία μιας Κοινής Ενοποιημένης Βάσης Φορολογίας Εταιρειών (ΚΕΒΦΕ - CCCTB), στο πλαίσιο της οποίας οι εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων σε μία μόνο φορολογική αρχή για όλες τους τις δραστηριότητες στην ΕΕ.
Στη βάση των παραπάνω διεκδικούμε:
·         Άμεση ένταξη των επαγγελματιών σε αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
·         Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
·         Τερματισμό των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων επαγγελματικού εξοπλισμού, πρώτης κατοικίας, τραπεζικών λογαριασμών. 
·         Καμία παραπέρα μείωση, αλλά ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων ετών σε συντάξεις, παροχές υγείας και πρόνοιας, επιδόματα.
·         Υγειονομική περίθαλψη και πρόνοια για όλους, με ενίσχυση του Δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, μέσω αύξησης των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό.
·         Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας και κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν τα ωράρια λειτουργίας.
·         Ανεξαρτητοποίηση του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτεχνικού για να μπορέσει να κάνει την δουλειά του χωρίς πιέσεις προς το συμφέρον όλης της κοινωνίας.
·         Επαναφορά και υλοποίηση της πάγιας θέσης και του κλάδου των λογιστών- φοροτεχνικών, αλλά και του ΟΕΕ, όπως διατυπώθηκε και αναλύθηκε στη συζήτηση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το ασυμβίβαστο του διπλού ρόλου και έργου των Ελεγκτικών Εταιρειών, (ελεγκτές οικονομικών καταστάσεων, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστική – φορολογική επίβλεψη βάσει εταιρειών συμφερόντων των ελεγκτικών).
·         Επέκταση της ΣΣΕ και ένταξη όλων των εργαζομένων σε λογιστικές, ελεγκτικές, συμβουλευτικές εταιρείες.
·         Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η Αγωνιστική Συνεργασία Οικονομολόγων όλα τα προηγούμενα χρόνια πρωτοστάτησε στην πάλη κατά των Μνημονίων παλεύοντας να μην πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί. Υποστήριξε την μετωπική διεκδίκηση, πιστεύοντας ότι περισσότερο από ποτέ σήμερα είναι αναγκαία η ενότητα του κόσμου της εργασίας για να αποτρέψουμε την αύξηση της εκμετάλλευσης και να αγωνιστούμε για την επιστροφή όλων όσων μας ανήκουν και δικαιούμαστε. Διεκδίκησε και συνεχίζει να αγωνίζεται για:
·         Διαγραφή του δημόσιου χρέους.
·         Ρήξη κι έξοδο από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
·         Ακύρωση των ιδιωτικοποιήσεων κι επιστροφή στο δημόσιο έλεγχο όλων των επιχειρήσεων που δόθηκαν στο κεφάλαιο.
·         Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, πάνω από την αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών.
Ταυτόχρονα, η ΑΡΣΥΟ ένωσε τη φωνή της με όλο το λαό ενάντια στους πολέμους και τις επεμβάσεις, που γεννούν φτώχεια, προσφυγιά, ξενοφοβία και ρατσισμό.
Η ΑΡΣΥΟ ζητά την ψήφο των οικονομολόγων στις εκλογές της 15ης Δεκεμβρίου 2019 ώστε στη Συνέλευση των Αντιπροσώπων να δυναμώσει η φωνή των χαμηλόμισθων λογιστών και οικονομολόγων. Να αποκαλυφθούν οι ευθύνες της διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων μας. Να στηριχθούν οι αγώνες της επόμενης μέρας.

Apture