Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2007

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Print this post

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ


Στην Αθήνα, στις 19 Νοέμβρη 2007, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων της Αττικής , με πρωτοβουλία σωματείων που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος.» Θέμα της σύσκεψης ήταν το επίκαιρο θέμα του ασφαλιστικού, οι επιδιώξεις της κυβέρνησης και τρόποι αντίδρασης και αντιμετώπισης των αντασφαλιστικών επιδιώξεων, στα πλαίσια του οργανωμένου συνδικαλιστικού κινήματος.

Η σύσκεψη των σωματείων εκτιμά ότι:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ στην προσπάθειά της να δημιουργήσει ευνοϊκές προϋποθέσεις για το πέρασμα της αντιασφαλιστικής της πολιτικής, τρομοκρατεί τους εργαζομένους με τις κατά καιρούς δηλώσεις είτε της λεγόμενης επιτροπής σοφών είτε των αρμόδιων Υπουργών Εργασίας και Οικονομίας. Όλα αυτά μαζί και με τις τελευταίες ανακοινώσεις Μαγγίνα για τις ενοποιήσεις ταμείων υποδηλώνουν το ξεκίνημα μιας μεγάλης επιδρομής στα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προωθείται από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και τις ευλογίες των Βιομηχάνων. Με την πολιτική της επιδιώκει:

- Να αυξήσει τον συνολικό χρόνο εργασίας για να παίρνουμε πιο αργά σύνταξη.

-Να μειώσει τις συντάξεις, να τις μετατρέψει σε απλά βοηθήματα, μέσα από την πολυδιαφημιζόμενη εθνική σύνταξη.

-Την αλλαγή του χαρακτήρα της ασφάλισης από κοινωνικό σε ιδιωτικό με στόχο να πληρώνουν όλο και λιγότερα οι επιχειρήσεις και το κράτος.

-Εμμένει και σχεδιάζει νέους διαχωρισμούς σε βάρος των νέων εργαζομένων.

Βασική επιδίωξη της είναι η απαλλαγή του κράτους και των εργοδοτών από τις θεσμοθετημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις, η μη επιστροφή των χρωστούμενων στα ταμεία, η συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο όνομα των δημοσιονομικών προβλημάτων και το άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα σωματεία που συμμετείχαν στην σύσκεψη δεν ξεχνούν ότι:

Ήταν η ΝΔ με το νόμο Σιούφα που ξεκίνησε την επίθεση, για να τη συνεχίσει το ΠΑΣΟΚ με τις προτάσεις Γιαννίτση (που αποσύρθηκαν ύστερα από τις μεγάλες πανεργατικές κινητοποιήσεις) και να γίνουν πράξη με το νόμο Ρέππα, που ήδη εφαρμόζεται, και από 1/01/2008 θα οδηγήσουν σταδιακά σε μειώσεις των συντάξεων! Άλλωστε, αυτή η πολιτική αποτελεί και συνολική κατεύθυνση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων 50 χρόνων καταλήστεψαν τα αποθεματικά των ταμείων χρηματοδοτώντας «κοινωνικές πολιτικές» προς όφελος του κεφαλαίου. Τα χρήματα της κοινωνικής ασφάλισης είναι δικά μας χρήματα τα οποία παρακρατήθηκαν και παρακρατούνε από τον μισθό και το μεροκάματό μας, δεν πρόκειται για παροχές του κράτους.

Δις ευρώ έχουν δοθεί από τα αποθεματικά των ταμείων στο χρηματιστηριακό τζόγο, για να ενισχυθούν οι περίφημες «αγορές», την ίδια στιγμή που η Πολιτεία δεν εκπληρώνει τις νομοθετημένες υποχρεώσεις της.

Είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων που υποχρηματοδοτούν και απαξιώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας της ασφάλισης και της περίθαλψης.

Τα σωματεία πιστεύουν ότι:

Η κοινωνική ασφάλιση είναι δικαίωμα κάθε εργαζομένου, δημόσιο κοινωνικό αγαθό και υποχρέωση του κράτους. Στην κοινωνική προστασία δεν έχουν θέση οι νόμοι της αγοράς και του κέρδους και στην ασφάλιση ο πρώτος λόγος ανήκει στις εργατικές ανάγκες και στον ουσιαστικό έλεγχό της από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΝ

  • Πλήρη, δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους τους μισθωτούς, ανεξάρτητα από τη μορφή της εργασιακής σχέσης (δελτίο παροχής υπηρεσιών, μερική απασχόληση, φασόν κ.λπ.), την απασχόληση στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, την ηλικία, το χρόνο ασφάλισης, την εθνικότητα. Καμιά διάκριση ανάμεσα σε «νέους» και «παλιούς» εργαζομένους. Δημόσια και δωρεάν υψηλού επιπέδου υγειονομική κάλυψη, περίθαλψη και πρόνοια για όλους, Έλληνες και μετανάστες
  • Η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει όλες τις θεσμοθετημένες οικονομικές της υποχρεώσεις, να μην λειτουργεί σαν κρατικός «μπαταχτσής», να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας. Όχι χαριστικές ρυθμίσεις στην εργοδοσία σε βάρος των ταμείων.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, στις συντάξεις πείνας, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στα «επαγγελματικά ταμεία».
  • Να καταργηθεί το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο των νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ (νόμοι Σιούφα και Ρέππα). Να μην εφαρμοστούν οι αντιασφαλιστικές οδηγίες της EE.
  • Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Κρατική εξασφάλιση των αποθεματικών.
  • Αυξήσεις στις συντάξεις και τους μισθούς πάνω από το όριο φτώχειας για να ζούμε με αξιοπρέπεια.
  • Καμιά αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, σταδιακή μείωση των ορίων ηλικίας.
  • Μείωση της εργατικής εισφοράς στην κατεύθυνση κατάργησής της.
  • Όχι στην μείωση συντάξεων και παροχών στο όνομα της κατάργησης και ενοποίησης Ταμείων.
  • Άμεση αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και μαύρης εργασίας. Πλήρης ασφάλιση για όλους τους εργαζομένους. Να σταματήσουν όλες οι μορφές «νόμιμης» ανασφάλιστης εργασίας (STAGE κ.λπ.).
  • Όχι στην προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που αποτελούν επιπλέον των άλλων και όχημα εισφοροδιαφυγής. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.
  • Επέκταση -και όχι περιορισμός- των βαρέων και ανθυγιεινών και σε άλλα τμήματα εργαζομένων (νέες επαγγελματικές ασθένειες) που το έχουν ανάγκη.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

Σε μια τέτοια προοπτική, κινούνται τα σωματεία που υπογράφουν.

Πιστεύουμε ότι το εργατικό κίνημα και οι γενικές συνομοσπονδίες, πρέπει να αλλάξουν ρότα και να συγκρουσθούν με τη λογική της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, να απορρίψουν το σύνολο των νόμων και των προτάσεων, να οργανώσουν διαρκή και αποφασιστικό αγώνα και όχι άσφαιρες τουφεκιές. Συνεπώς οποιαδήποτε συμμετοχή στον προσχηματικό διάλογο μόνο στον αποπροσανατολισμό των εργαζόμενων μπορεί να συμβάλει και για αυτό απαιτούμε την αποχώρηση τους από αυτόν.

Οι πρόσφατες θέσεις της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, δεν υιοθετούν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, βρίσκονται μακριά από τις απαιτήσεις των καιρών. Η στάση συναίνεσης και αγωνιστικού παροπλισμού από την μέχρι τώρα δράση των ηγεσιών ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, είναι αναντίστοιχη του εύρους της επίθεσης στα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Όλα αυτά επιτάσσουν ακόμα πιο αποφασιστικά να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτό τον στόχο υπηρετεί η αγωνιστική συμπόρευση των σωματείων.

Τα σωματεία που συμμετέχουν, σεβόμενα την αυτοτέλεια και την αυτονομία του καθενός, διατηρούν τις ιδιαίτερες θέσεις τους, θέτοντας σαν πρώτη προτεραιότητα την ενωμένη δράση για την απόκρουση της αντιασφαλιστικής επιδρομής, θεωρώντας πως είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση ενός πιο μόνιμου και πιο διευρυμένου μαχητικού συντονισμού των πρωτοβάθμιων σωματείων τόσο στο περιεχόμενο όσο και στις μορφές πάλης. Στην κατεύθυνση αυτή θα παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για διαμαρτυρίες και άλλες μορφές αγωνιστικής διεκδίκησης αμέσως μετά την απεργία.

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ στους ΔΡΟΜΟΥΣ

Χώρος συνάντησης των Σωματείων στο ΜΟΥΣΕΙΟ

ΚΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ, ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε., ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ CPS, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ «ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε., ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ GOLDAIR, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ WSW, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΣΕΦΚ)ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΤΙΚΩΝ Π.Ε. "Κ. ΣΩΤΗΡΙΟΥ" ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. « ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ, Σωματείο ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ-ΠΕΙΡΑΙΑ,

ΕΙΝΕΝ (ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Apture